Ons verhaal
Geschiedenis school
In 1903 opent aan de Beusichemseweg een openbare school. In 1927 wordt dit een katholieke school en krijgt het de naam St. Henricus. Het verhaal gaat de ronde dat een strenge pastoor de aanzet heeft gegeven om de school als een katholieke school te laten voortbestaan. De kinderen die niet katholiek waren moesten de school verlaten. Een betrokken Goyenaar (ene boer Vernooij) heeft toen een openbaar schooltje aan de Wickenburgseweg laten oprichten met gemeenschapsgeld in hetzelfde jaar. De openbare school was uiteindelijk één van de kleinste scholen van het land, met nog maar 8 leerlingen eind zestiger jaren. Uiteindelijk verdwijnt deze school dan ook definitief in 1983.
Een tijdlang waren er zelfs twee scholen voor voortgezet onderwijs in 't Goy.
In 1940 opent de Van Tets-fruitteeltschool aan de Wickenburghseweg 32. Het is de eerste school voor voortgezet onderwijs in de huidige gemeente Houten. Op 23 september 1946 wordt de RK Lagere Landbouwschool geopend. De eerste vier jaar zit deze school in de pastorie van Werkhoven. Op 1 september 1950 start de school aan de Beusichemseweg (De Ploeg). De financiering komt er door een obligatielening onder Goyse boeren. De school sluit in 1974, wanneer er nog maar 20 leerlingen op school zitten.
Het huidige lagere schoolgebouw dateert volgens de boeken uit 1929, hoewel er daarna nog wel wat verbouwingen hebben plaatsgevonden, zoals de aanbouw van de kleuterklassen. En ook de keuken en toiletten dateren gelukkig niet meer uit die tijd! De naam De Boogerd kunnen we terugvinden vanaf 1972. Al vele generaties Goyenaren maar ook kinderen van buiten het dorp hebben hun weg naar onze school weten te vinden en ook tegenwoordig blijven school en dorp met elkaar verbonden. Zo gymmen we nog altijd in De Ploeg, vindt de kerstuitvoering in de kerk plaats en spelen kinderen van het dorp ook buiten schooltijd op het plein.
Tweede Wereldoorlog
Ook 't Goy ontkomt niet aan de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 4 op 5 mei 1943 crasht een Britse bommenwerper naast het Amsterdam-Rijnkanaal in ’t Goy. Van de zeven bemanningsleden overleden er vijf bij inslag. Twee bemanningsleden werden enkele honderden meters verderop dood teruggevonden. 72 Jaar na de crash, op 5 mei 2015, is een monument onthuld op de hoek van de Goyerdijk en de Nachtdijk. Bij de onthulling waren 13 nabestaanden van de slachtoffers aanwezig. Vanaf dat moment wordt het monument geadopteerd door de school. Ieder schooljaar bezoekt de bovenbouw het herdenkingsmonument en legt er een bloemstuk.